Ditticento

Egy liberális felvilágosítókönyv

Robert Winston: Felnőtté válás lépésről lépésre

2020. április 18. - Ditticento

fel.gif

Kiskamasz unokahúgaim felvilágosítását ezennel kezembe vettem. Már jóideje szemeztem ezzel a könyvvel, de csak most érkezett el az idő, hogy meg is vegyem nekik karácsonyra, mert egyre többször kerültek szóba a felnőtté válással kapcsolatos puhatolózások a részükről.

Ez a könyv pedig nagyon korrekt és széleskörű ismeretanyagot tartalmaz a kamaszok számára, nagyon örültem neki, hogy a kötelező menstruáció/magömlés-szex-fogamzásgátlás témakörén túl a mai kor fiataljait olyan, szintén nagyon fontos témákban is okítja, mint a biztonságos internetezés, pályaválasztás, állásinterjú vagy a családi kapcsolatok.

Azok a fiatalok, akik nyíltan tudnak beszélni a szüleikkel a szexről és intimitásról, általában később kezdik el a szexuális életet.

A HVG Könyvektől megszokott liberális és haladó szellemiség természetesen képviseltette itt is magát, nagyon örült a lelkem az elfogadást sugalló, tabumentes leírásoknak, jópár oldalt szenteltek például az LMBTQ-közösség bemutatására, a részletezett nemi betegségekre és kezelésükre vagy akár a pornóhasználatra vonatkozóan. Nem nagyon emlékszem ezekre a témákra a saját felvilágosítókönyv-élményeimből…

A könyv fogása is kellemes, nagyon szerettem az infografika szerű bemutatást, a rendkívül píszí (muszlim kendős nő, színesbőrűek, egynemű párok ott is, ahol a téma abszolút nem ez volt, vegyesházasságok) rajzok pedig nagyon kifejezőek, frappánsak, nemegyszer humorosak voltak. Sehol egy elütés, igényes az egész könyv, ahogy van.

A lelki egészségnek négy fő összetevője van: az érzelmek felismerésének képessége, az érzelmek kezelése, az egészséges lelki élet és egy erős, támogató kapcsolatrendszer. Amikor valakinél ez a négy tényező rendben van, akkor könnyebb egyensúlyban maradnia.

Ugyanakkor mégsem tudok öt csillagot adni, mert néha azért összehúztam a szemöldököm, például mikor a továbbtanulás kapcsán az egyetemi lét előnyeit és hátrányait taglalta a könyv, az előnyök közt az szerepelt az utolsó helyen, hogy Jól érezheted magad. Értem. Szóval, aki egyből elmegy szakmát tanulni vagy dolgozni, az csak rosszul érezheti magát. Hát, kösz.

Illetve minden fejezetben van egy kis doboz a szülők számára is. Ami egyfelől tök jó, de vagy én vagyok nagyon ultrakonzervatív (haha), vagy egyszerűen a fordító nem gondolt bele abba, hogy nem kéne feltétlenül átvenni ezt az angolos tegezősdit. A szülőt ne tegezzék már! Nekem ez nagyon kilógott a könyvből.

Ezt leszámítva nagyon okos kis könyv, rengeteg tudnivalóval, értelmes, könnyen követhető szerkezettel, a kamaszok és szüleik bárhol felcsaphatják, mindenképpen hasznos információkra bukkanhatnak.

Kép forrása: www.hrportal.hu

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2018. december 9., 22:21 → 2018. december 16., 15:30

Értékelés: ★★★★ (4,5/5)

A könyv adatai:
Kiadó: HVG Könyvek
Puhatáblás, 256 oldal
Kiadás éve: 2018

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr1615620296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása