Ditticento

Per Petterson: Megtagadom

2020. április 14. - Ditticento

megtagadom.gif

Megtagadom, hogy alkut kössek.
Megtagadom, hogy megbocsássak.
Megtagadom, hogy felejtsek. - mondja a fülszöveg.

Csodálatos, sallangmentes, tiszta, tökéletesen egymásba illeszkedő mondatok, pontosan annyit és úgy mond a könyv, hogy ne is legyen kevés és ne is magyarázza túl.

– Tudod, hogy a lelkiismeret fogaskerékhez vagy körfűrészhez hasonlóan forog körbe-körbe, és reszeli a lelkünket. Iszonyúan fáj, mikor valami nagyon rosszat teszel, csak úgy fröcsög a vér. De nem tanulsz belőle, és a végén a fogak eltompulnak, a lelked elvarosodik, és már nem érzel semmit, hiába forog a fűrész. Így válsz OLYANNÁ.

Szomorú téma, pont olyasmi, amit egy ilyen helyszíntől elvárhatunk, ahol sosincs jó idő, örökösen fúj a szél és hidegek nemcsak az éjszakák, de a nappalok is.
Két fiú barátságának majd egymástól való eltávolodásának krónikája, a szülőségre alkalmatlan szülők története. Elbeszélés a meg (nem) élt vágyakról és az újrakezdésről.

Tommynál alacsonyabb volt, de nálam magasabb, nem sokkal, épp annyira, hogy a fejemet enyhén hátradöntöttem csókolózás közben. Tökéletes látványt nyújthattunk, és maga a pillanat is tökéletes volt, magától értetődő. Óvatosan beletúrt a hajamba, és két kezével finoman tartotta a fejem. Én pedig belehajtottam a fejem a tenyerébe, éppen úgy, ahogyan ő szerette volna, és ahogyan én elterveztem. A csók közben döbbentem rá, hogy enélkül nem akarok létezni. Nem csak Jim nélkül, férfi nélkül általában.

Elképesztő, mindezt milyen visszafogott eleganciával, mégis lélekig hatolóan képes ábrázolni ez az ember. Ez a könyv annyira egyben van, hogy nekem is keresnem kell a szavakat, mert a tökéletesre csiszolt anyagon nem tudok fogást találni.

Szeretnék egyszer megtanulni úgy írni, mint Petterson. Egyike az írástechnikai példaképeimnek és minden könyvével megerősítést nyer bennem ez az állítás.

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2019. április 1., 20:512019. április 10., 19:43

Értékelés: ★★★★★ (5/5)

A könyv adatai:
Eredeti cím: Jeg nekter
Fordította: Földényi Júlia
Kiadó: Scolar
Keménytáblás, 270 oldal
Kiadás éve: 2015

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr315431632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása