Ditticento

Az agyat elöntő fekete epe

Sue Atkinson: Kiút a depresszióból

2020. április 15. - Ditticento

depi.gif

Életünk során mindannyian átesünk pár hosszabb-rövidebb depressziós időszakon, sajnos elkerülhetetlen. Ez a könyv elsősorban azoknak szól, akiknek a fekete epe éppen elöntötte az agyát, nagyon jó húzásnak tartom, hogy egy olyan ember írta a könyvet, aki maga is átesett komolyabb depresszión.

Körülbelül minden negyedik-ötödik ember találkozik depresszióval élete valamely szakaszában. Ez azt jelenti, hogy a depresszió jóval gyakoribb probléma, mint gondolnánk, és csaknem teljes bizonyossággal állítható, hogy mindnyájunk baráti körében vagy családjában vannak néhányan, akik átélték már.
Gyakoriságára való tekintettel érthetetlen, hogy miért nem esik több szó róla.

Könnyen befogadható, szellősen, pontokba szedve kapjuk meg az ismereteket erről a kórságról, illetve nagyrészt az azzal való megküzdési stratégiákról. Nagyon érdekes volt kicsit lemerülni és megvizsgálni, a saját önbecsülésünk megedzése és a régi sérelmek elengedése miként hozhatja meg a megváltást ebből a szörnyűséges állapotból.

A depresszió arra ösztönözhet, hogy „mélyen magunkba nézzünk”. Noha ezt egyesek rossznak tartják, valójában „utunk” nélkülözhetetlen eleme.
Sokan magukba fojtják és letagadják a problémás érzéseket, különösen, ha már idősebbek, és arra nevelték őket, hogy igyekezzenek mindenhez jó képet vágni. Ők mindig csak azt a választ akarják másoktól is hallani, hogy „Köszönöm, jól vagyok.”

Ha most épp olyan szerencsések vagyunk, hogy személyesen nem érint a dolog, hanem csak egy barátunk, családtagunk kucorog a gödör alján, akkor is hasznos lehet ezt a könnyen befalható könyvecskét elővennünk, nekem is jó lett volna, ha azelőtt olvasom, mielőtt egy hajnali 4-kor kialakuló spontán chatelés közben azt kellett megtudnom a mellesleg mélyen keresztény barátnőmtől, hogy mennyire azt érzi, nincsen értelme az életének és hogy miképpen szeretné megölni magát már évek óta… Nem kívánom senkinek sem ezt az érzést, sem befogadói, sem érintetti szinten.

A könyv szponzorációját köszönöm Orsinak, aki ekkoriban még a Harmat Kiadónál dolgozott.

Kép forrása: www.health.harvard.edu

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2019. április 28., 18:13 → 2019. április 28., 23:10

Értékelés: ★★★★ (5/5)

A könyv adatai:
Eredeti cím: First Steps out of Depression
Fordító: Vincze Katalin
Kiadó: Harmat
Puhatáblás, 142 oldal
Kiadás éve: 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr4115614904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása