Ditticento

Esti rémmesék szülőknek

Malota László, Vári András: Ártatlan ​angyalok

2020. április 15. - Ditticento

artatlan.gif

Még évekkel ezelőtt (a könyv kiadása 2008-as, szóval nyilván akkortájt) láttam egy reggeli műsorban ezt a könyvet, hogy promózta a két szerző. Máig előttem van, Vári Andrásnak milyen megtört volt a tekintete, pedig szerintem nem volt még 30 éves, de nyoma sem volt a fiatalos lüktetésnek a szemében. Nagyjából azóta el szerettem volna olvasni a könyvet, de sehogy nem leltem a nyomára, meg talán annyira nem is kerestem.
Mikor megpillantottam potom 100,-ért egy könyvárusnál, mondom, most vagy soha. Aztán ahogy elmerültem az oldalakban, furcsán kezdtem érezni magam.


Oké, hogy a pedofília egy fontos (és elkendőzött) téma és beszélni kell róla. Oké, hogy rádöbbentő erővel csakis egy olyan írás hathat, ami kíméletlenül kimondja, amiről szó van. De mégis: elképzeltem Malota Lászlót, ahogyan a létező rendőrségi aktákat átolvassa, majd szerkeszt belőlük egy valóságon alapuló, ámde valahol mégis fiktív könyvet, telis-tele párbeszédekkel meg mindennel. Hogy lehet egy ilyen könyvet megírni?! Úgy látszik, most tényleg elértem egy olyan határmezsgyét, ami már nekem is sok...

A legképtelenebb elképzeléseimben sem gondoltam volna, hogy ilyen borzalmas, hátborzongató és förtelmes bűncselekményekkel fogok szembesülni…

Ráadásul ki van rakva az egyébként rém hatásvadász borítóra (meg ez az alcím is: Kiszolgáltatottan a bűn fertőjében) egy méretes 18-as karika, ami egyfelől érthető, mert helyenként elég pornográf a cucc, de nem lehetett volna inkább a „célközönséget” megszólítani, hogyan ismerjék fel a hasonló szitukat, mit tehetnek ilyen helyzetekben, majd ennél ízlésesebben megmutassanak nekik valódi eseteket?

Szerintem kétféle ember létezik. Akivel megtörtént és akivel megtörténhet.

Ez a könyv max arra jó, hogy a szülőknek rémálmaik legyenek, a gyűlölet pedig tovább izzon. Nem tisztem védeni a pedofilokat, de eszembe jutott egy régi HVG-ben olvasott cikk, amiből kiderült, hogy asszem Lengyelországban a szexuális bűnözőket kasztrációval (is) büntethetik, a bűnismétlést megelőzendő. Nehéz ez, mert egyfelől bejön a kérdés, hogy mihez van jogunk (lásd halálbüntetés, eutanázia vagy abortusz kérdése), másfelől meg nyugodjunk meg, ha a perverz bácsit lecsukják 3-tól 8-évre terjedően a dutyiba, de attól még a vágyai nem fognak változni, ha szabadul.


Szóval inkább nem is csillagoznám ezt a könyvet. A 0 csillag nem a legrosszabb osztályzat nálam, hanem az nem vesz fel értéket.

Kép forrása: www.bumm.sk

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2019. január 24., 07:51 → 2019. február 1., 18:32

Értékelés: ★★★★★ (0/5)

A könyv adatai:
Kiadó: Pándus
Puhatáblás, 174 oldal
Kiadás éve: 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr2915615106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása