Ditticento

Ezért kár volt fákat kivágni

Szalai Vivien: A ​leghíresebb magyar madame

2020. április 23. - Ditticento

szalai.gif

"Hátborzongatóan realista, olykor sokkoló, mégis érzelmekkel, tanulságokkal, esendő emberi sorsokkal teli regényes életrajzot tart a kezében a kedves olvasó. Ez a könyv egy fülledt, számunkra ismeretlen világot mutat be keresetlen őszinteséggel. " - na az NEM ez a könyv!

Hatásvadász, didaktikus. Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha egy hang közben azt duruzsolná a fülembe, hogy: „Kedves Gyerekek, most pedig elmesélem nektek, mit jelent az a szó, hogy kurva. Meg az, hogy bántalmazó kapcsolat. Meg az, hogy szeretetéhség.” Három rettentő fontos téma, blődül tálalva. Abszolút nem életszerű dialógusok, amatőr, izzadtságszagú fogalmazásmód.

De most komolyan, ilyen mondatok vannak a könyvben, mint:

Az augusztusi verőfényes nap melege pillanatok alatt odaszárította az égővörös vért. Kövér legyek jártak örömteli táncot a lepedőn.

vagy mondhatnám azt is, hogy:

A könnyed pénz mámorító íze a gyenge embereket felelőtlen tettekre sarkalja…

Aha, jó, hát, köszi.
Elrettentő példának javasolni fogom a mentorom számára, hogy idézgessen belőle egy következő kurzus során. Fetrengeni fognak a kollégák a röhögéstől.

Szalai Vivien minden bizonnyal az a fajta hölgy, aki nagyon szeret olvasni, olvasmányai kiválasztásához pedig jó ízlés soha nem társult. Ezzel magyarázhatjuk például az alapvetően választékos szóhasználatot, sajnálatos belegondolni, hogy egy átlagember (például, aki évente 1 db-nál kevesebb könyvet olvas) nem ismer ennyi kifejezést, mint amit ebben a könyvben a hölgyike felsorakoztat. De attól még nem lesz irodalmi értéke az egész betűhalmaznak. Olyan, mint a stréber iskoláslány fogalmazványa, aki be akar vágódni a jóképű tanárbácsinál a magyar fakultáción, pakoljunk hát bele mindent, amit csak lehet. Hogy a mondanivaló így kifacsarodik? Ehh, mindegy, jóvanazúgy.

Ostoba egy könyv ez, de nagyon. Blikk – keménykötésben. A fentiek miatt pedig az együttérzést sem sikerült kicsiholni belőlem, mint olvasóból. Akit érdekel a téma, annak ezt a könyvet javaslom olvasásra inkább. Meg úgy egyáltalán, bármi mást.
Egyetlen pozitívuma: ingyen volt.

Kép forrása: noklapja.nlcafe.hu

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2018. szeptember 13., 11:19 → 2018. szeptember 13., 13:29

Értékelés: ★★★★★ (0,5/5)

A könyv adatai:
Kiadó: Art Nouveau
Keménytáblás, 232 oldal
Kiadás éve: 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr4915636334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása