Ditticento

A pornó vajon mi?

Csonka Balázs: Kész fantázia

2020. április 23. - Ditticento

csonka.gif

Nagyon örülök, hogy van ez a könyv. Mondhatnám az unalomig ismételt közhelyet, hogy mindenkinek el kéne olvasnia, de sajnos ahogy az életünket érintő más kényes kérdésekkel, úgy a pornóval kapcsolatban is a társadalom többsége szemlesütve, legyintve, pironkodva reagál. Ó, ugyan, én ilyet nem nézek, nem is tudom, mi az, az én gyerekem rendes, erkölcsös neveltetést kapott, neki meg pláne eszébe nem jutna ilyen förtelmet nézegetni!

(…) korántsem vált ki akkora felháborodást egy horrort néző vagy nyálkás szörnyekre aknavetővel lövöldöző tízéves, mint ha pornót találnak a telefonján vagy a számítógépén. A szülők többsége képes egyenes válaszokat adni a gyereknek, ha fegyverekről, katonai járművekről kérdez, de még manapság is zavarba jön, ha a szexről.

Pedig tetszik vagy sem, a pornó és a szexualitás körbelengi a mindennapjainkat. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, arról a velem egyidős Csonka Balázs egyértelműen a negatív oldalra teszi le a voksát. Amivel nagyrészt egyet tudok én is érteni. Ezzel együtt neki szexuálpszichológusként biztos pácientúrát is ad ez a túlszexualizálódott, szorongásokkal teli világ.

„Nem akkor kell a gyereket felvilágosítani, amikor már negyedik hónapos terhes” – mondta dr. Veres Pál szexológus egyik híres előadásában.

A könyv olvasása egybeesett a Csides Kata (szintén szexuálpszichológus)-előadások hallgatásával, aki ennél vehemensebben elmélkedik a témáról. Az én véleményem viszont nőként is az, hogy a szexuális ábrázolások nem feltétlenül ördögtől valóak. A probléma az üzenetükkel van, ennek okairól és következményeiről rendkívül érdekesen mesél a könyv, látszik, hogy a szerző nagy szakértője a témának, ezt pedig a 12 oldalas jegyzetgyűjtemény és irodalomjegyzék is alátámasztja. Egyszer Puzsér Róbert (mindenki kedvence, de nem tudom megállni, hogy ne említsem meg őt is) fogalmazta meg nagyon találóan, hogy ha a pornó nem lenne afféle tiltott gyümölcs és nem csak sutyiban lehetne nézni, rendes kultúrája lenne, akkor talán az emberek szexuális kultúrája sem állna meg a 0.1-es szinten. Ha olyan filmek készülhetnének, amilyenről a Boogie Nights c. filmben Burt Reynolds is álmodozott.

Kellő nyitottsággal, érdeklődéssel hozzáállva, semmikképp sem érdemes kihagyni.

Kép forrása: /www.vectorstock.com

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2018. július 13., 17:21 → 2018. július 27., 21:44

Értékelés: ★★★★★ (5/5)

A könyv adatai:
Kiadó: Jaffa
Puhatáblás, 262 oldal
Kiadás éve: 2017

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr4815624618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása