Ditticento

Gasztronómiai önéletrajz 80 recepttel

Frank Júlia: Az életem ízei

2020. május 07. - Ditticento

frank.gif

Volt egyszer régesrégen egy TV3 (télen-nyáron) nevű tévéadó, ott ment minden szombaton az Utazások Gasztronómiában, ahol is Kautzky Gourmand Armand (tényleg egy időben így hívták a kollégái) utazgatott ide-oda, majd elkészítették az adott ország ételeit. Imádtam azt a műsort.

Na, ez a könyv is ilyesmi volt. A nagyon vázlatos önéletrajz után stílusosan belecsapunk a lecsóba, gyakorlatilag anekdotázás folyik végig, mi is történt a távoli országokba való utazgatás során, miket evett a szerző és hol, milyen körülmények között. A kis történeteket pedig receptbetétek szakítják meg.

Nekem tetszik ez a koncepció, szuper ötlet jól felpiszkálni a háttérsztorival az olvasót, hogy aztán rávethesse magát a soron következő receptre. Egészen kellemes mondatfűzései vannak Frank Júliának, látszik, hogy a szakácskönyvszerzőség mellett újságírói papírja is van. Ugyanakkor a könyv nem kap maximális csillagot, mert noha például a chilis rák fokhagymás mandulával nagyon (értsd: NAGYON) befészkelte magát az agyamba, hogy egyszer elkészítem, a stílus nemegyszer idegesített. Érzek a sorokból valamiféle önteltséget, nem is tudom, valahogy nem sikerült eltalálni az egyensúlyt a sikerek ecsetelése kapcsán. Kár, hogy nem túl olvasott a könyv, kíváncsi lennék a többiek véleményére is.

Természetesen a receptek ettől még jók, én is szoktam Frank Júliával főzni, szóval aki a szokásos receptekre vágyik, néhol megspékelve kis történetekkel, annak bátran ajánlom a könyvet.

Végezetül íme a Chilis rák fokhagymás mandulával elnevezésű étek receptje, aki kedvet kapna: 

Chilis rák fokhagymás mandulával

Hozzávalók:

  • 30 dekagramm nagy garnélafarok (konyhakész, nyers, fagyasztott)
  • 10 dekagramm hámozott mandula
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab chilipaprika (vagy hegyes csípős zöldpaprika)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kimagozott olajbogyó
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 kávéskanál sáfrányos szeklice
  • ízlés szerint só

ELŐKÉSZITÉSE: Az olajat felforrósítom, ráteszem a megtisztított és vékony szeletekre vágott fokhagymát meg a sáfrányos szeklicét. Egypercnyi sütés után hozzáadom a mandulát és a felszeletelt csípős paprikát, majd további egy percig pirítom.

ELKÉSZÍTÉSE: A rákfarkakat beleteszem a forrásban lévő olajba/ és csak addig sütöm, amíg az alsó felük rózsaszínűre nem sül. Azonnal megfordítom, és máris lezárom alatta a lángot (Nem több, mint egy perc.) Végül belerakom a közben felvagdosott olajbogyót és a finomra aprított petrezselymet, majd megsózom. Azonnal, forrón, puha kenyérrel tálalom, hogy a finom olajat ki lehessen mártogatni az edényből.

 Kép forrása: chilis.hu

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2019. július 22., 19:42 → 2019. július 24., 20:51

Értékelés: ★★★★ (4/5)

A könyv adatai:
Kiadó: Corvina
Puhatáblás, 196 oldal
Kiadás éve: 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr8715668448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása