Ditticento

Woody Allen suttyó verzióban

Rodney Dangerfield: It's Not Easy Bein' Me

2020. május 08. - Ditticento

rodney.gif

Végre egy könyv, ami vicces, érdekes, jóféle önéletrajzi mű. Mondjuk ne is lepődjünk meg, hogy egy olyan ember, aki a szavakból él, azért elvárható, hogy írni is tud.

Az a helyzet, hogy számomra Rodney Dangerfield sokáig az egyetlen stand-upos volt a földön, aki meg tudott nevettetni. Szerencsére írásban is.

My doctor told me to watch my drinking.
Now I drink in front of a mirror.

Mint a legtöbb humorista, ő is elég elcseszett gyerekkort élt meg, depresszióval küszködött. Érdekesség, hogy a szeretettelen, sudribunkó anyja magyar volt, apja pedig mutatványosként, afféle self-made man-ként járta a világot, nem is alakult ki a fiával szorosabb kapocs.

When I was a kid, I got no respect. I was kidnapped. They sent my parents a piece of my finger. My old man said he wanted more proof.

Nos, Rodney mindkét szülőtől kapott muníciót, sokszor az volt az érzésem, hogy ez az ember hiába rendelkezik remek öniróniával, valószínűleg az életben egy elképesztő nagy paraszt lehetett, mint ki is derült, nem is rendelkezett túl kifinomult ízléssel, az apaságát is a saját apjához hasonlóan élte meg. Ennek ellenére kedvelhető volt. Az időzítés pedig nem is lehetett volna megfelelőbb, a könyv megírását követően pár hónap múlva halt meg, már nem érhette meg a kiadást. Így egy teljes önéletrajzot kaptunk.

I told my doctor I want to get a vasectomy.
He said, with a face like mine, I don't need one.

A kötet a történet fonalát folyamatosan megtöri egy-egy egysorosával, jó részüket ki is írtam, ide csak töredékük került be.

Igazán sajnálom, hogy Magyarországon nem nagyon kapott publicitást sem a könyv, sem Rodney Dangerfield munkássága. A mai stand-uposok sokat tanulhatnak tőle. Ő a suttyó Woody Allen. :)

 

Kép forrása: Pinterest

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2017. április 25., 18:44 → 2017. április 30., 22:57

 

Értékelés: ★★★★★ (5/5)

A könyv adatai:
Kiadó: It Books
Puhatáblás, 274 oldal
Kiadás éve: 2005

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr6815672026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása