Ditticento

ASL? Azt eszik vagy isszák?

Irene Duke: Learn Sign Language in a Hurry

2020. május 09. - Ditticento
asl.gif
Nem is tudom, hányszor kell még kijavítanom, ha valakitől azt hallom, hogy "süket", meg hogy azok "mutogatnak" a képernyő sarkában. Nem süket, hanem siket, mutogatni a cukrosbácsik szoktak, mi inkább jelelünk.

Ez a könyv pontosan annyit ígér, amennyit végül ad is az amerikai jelnyelvvel ismerkedőknek*, remekül felépített, egymásra épülő alap tudást kapunk. Bár szinte minden reggelemet Fingerspelling receptive practice-szel kezdem (addig csinálom, amíg 10 feladványt meg nem oldok hibátlanul zsinórban), illetve tagja vagyok több ASL tanulói csoportnak a Facebook-on, mégis jó volt kötetbe ágyazva, a tananyag vázát is magam előtt látva elrendeznem az eddigi tudásomat.

Magyarázatai is egyszerűek, lényegretörőek, különösen a memory aid-eket imádtam, pár jel már sokkal jobban megtapadt az agyamban. Ugyanakkor ne várjunk a könyvtől nagy csodát, ahogy az egyik tanár megjegyezte, jelnyelvet tanulni anyanyelvi beszélő nélküli gyakorlással olyan, mint leeresztett vizű medencében úszni tanulni. Ez a könyv is inkább csak bevezető ebbe a világba, segíti az elfogadást és ha siketekkel nem is hoz össze a sorsunk (pláne amerikaiakkal), néhány nonverbális jel remekül alkalmazható külföldi tartózkodás esetén is (vagy, ha épp mi magunk némulunk meg átmenetileg egy gégegyulladás vagy egy hányinger miatt).

*Gyakran ismételt kérdések, mikor megtudják, hogy ASL-t tanulok:

De hát minden siket ugyanazt a jelnyelvet használja, nem?
Sajnos nem. Még az adott országon belül is vannak dialektusok, nem beszélve a jelnyelv folyamatos változásáról, csakúgy, mint a beszélt nyelv esetén. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy néhány dolog ugyanúgy van például magyar és amerikai jelnyelven is.

Miért tanulsz jelnyelven? Siket valamelyik családtagod?
Nem, semmiféle kényszer nem játszott bele, hogy éppen ezt a nyelvet kezdjem el tanulni, egyszerűen egzotikusnak találom.

Miért nem a magyar jelnyelvet tanulod?
2009 és 2010 között egy évig tanultam magyar jelnyelvet is, egy ideig komolyan fontolgattam, hogy jeltolmács leszek. Aztán szép lassan a lelkesedésem átszivárgott az amerikai jelnyelvre, szerintem izgi, hogy a második nyelvemen belül egy újabb nyelvet tanulhatok meg.

Milyen hatások értek, hogy épp az amerikai jelnyelv lett a következő nyelv, amit megtanulsz?
Egészen biztosan bejátszott az a sok film és sorozat, amiben jelnyelven beszéltek, például Benton doki a kisfiával a Vészhelyzetben, de abszolút fontos adalék volt ezügyben a Switched at Birth című sorozat is, mely kifejezetten az amerikai siket közösségről (is) szól.

Tapasztalsz a saját kommunikációdban változást mióta jelelsz?
Akkora változást nem érzek kommunikációban, de az angol nyelvi készségeimnek egy újabb szeletét fedeztem fel – nagyon izgi ugyanis egy mozgáson alapuló nyelvet átkapcsolni agyban angollá, majd azt magyarrá :)

Mit fogsz tudni kezdeni az ASL-tudásoddal itthon?
Hacsak nem érkezik Magyarországra egy amerikai siketekből álló turistacsoport vagy nem szerveznek valamilyen, a témába vágó konferenciát, tartok tőle, hogy semmit. Nem mondom, hogy nem próbálnám ki, milyen élőben beszélgetni egy anyanyelvi jelelővel, de elfogadtam, hogy ez egy furcsa fejlövés marad csupán számomra. Azért jó lenne egyszer elvégezni odakint valamilyen tanfolyamot…

 

Kép forrása: amazon.com

_____________________________________________________________________________

Olvasás időpontja: 2019. április 14., 22:36 → 2019. április 16., 22:25

Értékelés: ★★★★★ (5/5)

A könyv adatai:
Kiadó: Adams Media
Puhatáblás, 192 oldal
Kiadás éve: 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://ditticento.blog.hu/api/trackback/id/tr215674542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása